En del riktigt bra företagsrapporter blandat med en avslagen vecka då den amerikanska marknaden hade långledigt. Black friday försäljningen för e-handeln slog inte helt oväntat nya rekord. Veckans aktie är Foot Locker som hade en riktigt bra år 2021. Kan dom upprepa detta?

Påminner om att inget av det du läser skall ses som rådgivning. Du kan också förlora ditt investerare kapital. Investeringar är riskfyllda.

Det var en kort och relativt avslagen vecka förra veckan då alla finansmarknader i USA var stängda på torsdagen och det var halvdag på börsen på fredagen. Liksom i Sverige så är det många som tar ledigt på fredagen för att kunna passa på att åka och besöka släkt och vänner under denna långhelg. Det är en av de helger då väldigt mycket resande sker i USA.

Några intressanta rapporter kom dock under förra veckan. Deere (441 USD, +29% year-to-date) som huvudsakligen är känd som tillverkare av lantbruksmaskiner i Sverige men som även har anläggningsmaskiner för entreprenad,  kom med en stark rapport. Man överskred vida den försäljningsprognos som fanns och omsatte 14,4 Mdr USD under sitt sista kvartal mot förväntade 13,4 Mdr USD. Även vinst per aktie blev betydligt bättre och slutade på 7,44 USD mot förväntade 7,09 USD. Positivt var också att man gav en prognos för det nya året som var högre än snittet för analytikernas förväntade vinst. Priserna på flera jordbruksprodukter har under året stigit och ligger till grund för Deere’s positiva syn på marknaden. Majs och sojabönspriserna är upp ca 10% i år och vetepriserna ca 5%. Stigande priser gör lantbrukarna gladare och dom beställer fler maskiner. Svårare än så behöver analysen inte vara ibland. Deere’s positiva resultat smittade också av sig på Caterpillar (236 USD, +14% ytd) och CNH Industrial (16 USD, -5% ytd).

Analog Devices (167 USD, -5% ytd) som producerar halvledare (semiconductors) som finns i en mängd olika produkter i olika delar av ekonomin, kom med en positiv rapport. Rapporten slog förväntningarna på både försäljnings och vinst per aktie nivå och aktien steg. Man lämnade också en högre prognos för innevarande kvartal än vad som marknaden hade förväntat sig. Analog Devices produkter finns i bland annat elbilar som kräver en större mängd halvledare än vad vanliga bilar har krävt. Aktien brukar anses vara en bra barometer på efterfrågan i ekonomin bland annat för att man har 125.000 kunder i en rad skiftande sektorer. Den brist på produkter som tidigare fanns i halvledarindustrin har nu försvunnit och balansen är nu återställd. 

PC och skrivar tillverkaren Hewlett Packard (30 USD) meddelade i sin rapport att marknaden för PC och skrivare är fortsatt svag. För 2023 så tror man att försäljningen av PC minskar med 10% och för skrivare sjunker den med 3%. Företaget har aggressivt köpt tillbaka aktier under året och man har haft som ett uttalat mål att ge tillbaka 100% av fritt kassaflöde till aktieägarna varav Warren Buffets Berkshire Hathaway är en stor ägare. Man kommer också reducera antalet anställda med 4.000 – 6.000 personer under de kommande 3 åren. Man har idag 61.000 anställda. .

Under innevarande vecka så kommer arbetslöshetsstatistik i olika former på onsdag och på fredag som säkert lär styra räntemarknadens utveckling. Efter att många företag framförallt inom IT industrin har varit tydliga med att de drar ned på nyanställning och i flera fall vill minska antalet anställda så kanske vi kan se detta i statistiken. Om så blir fallet så underlättar det för FED i sitt nästa beslut i mitten på december. Deesutom kommer inflationsstatistik som kommer visa fortsatt nedgång. Nu lutar det åt 50 punkters höjning.

Veckans aktie är Foot Locker – förra året var ett rekordår men aktien gick ned

Foot Locker är en sport handelskedja som huvudsakligen säljer skor. Man har idag 2.800 affärer i 28 länder varav 5 stycken finns i Sverige. 75% av de affärer man har bär namnet Foot Locker i någon form varav resten av affärerna har namn som Champ Sports, Footaction, Sidestep, WSS och atmos.

Pandemin innehöll två faser som drabbade och gynnande Foot Locker. Den första fasen var när kunderna sinade och behovet av att köpa nya skor mm inte fanns i samma utsträckning som förr. Försäljningen minskade och det var första gången på ett decennium som försäljningen tydligt gick ned och lönsamheten föll. Fas två var perioden då försäljningen kom tillbaka men man fick inte tillräckligt med produkter från sina leverantörer vilket gjorde att man i stort sett kunde sälja nästan allt man hade i lager med färre realisationer. Försäljningen steg kraftigt under 2021 och lönsamheten var mycket god. Nu skall man bygga vidare på den lönsamheten och 2022 kommer inte bli lika bra som 2021 men nu vet man vilka parametrar som starkt bidrar till en bättre lönsamhet framöver. Dessutom har man från september en ny VD som har en lång erfarenhet av att ha lett en stor kosmetikkedja i USA, Ulta Beauty, under många år väldigt framgångsrikt.

Kvartalsrapporten bjöd på en överraskning där försäljningen steg med 0,8% till 2,2 Mdr USD i jämförbara mått och vinsten per aktie var 1,27 USD mot förväntat 1,11 USD per aktie. Marknadens analytiker hade förväntat sig att försäljningen hade sjunkit med 6% men där gick de således bet. Som vi tidigare har diskuterat befinner sig konsumenterna i en betydligt bättre position än normalt med rekordmycket pengar på sina bankkonton och en fortsatt låg arbetslöshet vilket kommer att fortsatt gynna de flesta konsumtionsbolagen. Man höjde sin egen prognos för resten av året när det gällde såväl försäljning och vinst per aktie vilket fick aktien att reagera mycket positivt. Företaget har ett börsvärde på 3,6 Mdr USD (aktiekurs 39 USD, -11% ytd). P/E 8,7 på 2023 års vinst estimat samt direktavkastning på 4,1%. Dessutom brukar man återköpa en del aktier och förra året var inget undantag. Då återköpte man aktier för ett värde på 347 m USD och delade ut 101 m USD. Detta skall sättas i relation till börsvärdet vilket innebär att man köpte tillbaka aktier och delade ut till aktieägarna för ca 10% av börsvärdet. 

Ulf Forsberg

Ulf Forsberg äger idag inga aktier i Foot Locker Inc.

Ulf Forsberg har över 30 års erfarenhet från finansmarknaden. Han var 15 år på AMF Pension där han förvaltade amerikanska aktier i pensionsportföljen. I början på AMF tiden var han även fondförvaltare av Globalfonden och Nordamerikafonden. Innan dess på Alfred Berg/Banco i 10 år som fondförvaltare av globala aktier och ansvarig för allokering strategin. Han har också varit aktieanalytiker och nordisk aktiestrateg på Handelsbanken.

Veckans amerikanare