Husmarknaden är mycket svag men bygghandelsföretagen klarade sig oväntat bra och inflationstrenden fortsätter att gynna lågprisbutiker. Veckans aktie är Cisco.

Påminner om att inget av det du läser skall ses som rådgivning. Du kan också förlora ditt investerare kapital. Investeringar är riskfyllda.

Husmarknaden i USA mår inte bra. Den har uppvisat en nedåtgående trend inom flera områden och statistiken de senaste veckorna har visat på en mycket svag marknad. Bolåneräntorna är uppe på rekordnivåer vilket gör att om finansiering av nya hus blir mycket dyra och dessutom är det få som vill låna till dessa räntenivåer och då sjunker antalet försäljningar och nyproduktionen faller kraftigt. Omfinansiering av bolånen har sjunkit med 88% jämfört med förra året. Det som dock hjälper upp situationen är att amerikanerna har rekordmycket på sina bankkonton.

Denna vecka var det detaljhandelns tur att komma med sina rapporter. Bland flera kom giganten Walmart (150 USD, +4% year-to-date) med en något bättre rapport än förväntat. Försäljningen steg med 8,7% och vinsten per aktie var 1,50 USD mot förväntat 1,32 USD. Dessutom skall man köpa tillbaka aktier för 20 Mdr USD som är knappt 5% av hela börsvärdet, som är på 407 Mdr USD. Tidigare i år kom dom med en försiktigare prognos än vad marknaden väntade sig och aktien föll kraftigt från 150 USD till 120 USD. Därefter har aktien återhämtat sig och med 3:e kvartalsrapporten ute så har aktien återhämtat sig helt och hållet och åter stigit över 150 USD. Walmart har mer utav dagligvaruhandel (mat) än vad det andra stora detaljhandelsföretaget Target (163 USD, -30% ytd) har som kom med en rapport som var betydligt sämre än förväntat.

Enligt Walmart har man sett fler kunder som nu tänker på de högre priserna som en följd av inflationen och de höga bensinpriserna. Man har lockat fler välbeställda kunder till sina affärer och det är samma resonemang som jag antog i analysen för Costco (se krönika 3 oktober), där man ser fler som söker sig till lågprisaffärer. 

Home Depots (313 USD, -25% ytd), ett företag som kan liknas vid Bauhaus, försäljning och resultat var bättre än förväntat. Vinst per aktie var 4,24 USD mot förväntat 4,12 USD och försäljningen steg med 4,4%. Detta var ett styrketecken med tanke på hur svag husmarknaden har varit och man lyckades också överföra inflations ökningen till konsumenterna. Däremot så sjönk antalet transaktioner med 4,4% vilket är det 6:e kvartalet i rad. Den något mindre konkurrenten Lowe’s (210 USD, -19% ytd) kom med ett resultat i samma riktning men man var ännu något bättre på att föra inflationskostnaderna vidare till kunderna och dessutom höjde man sitt återköpsprogram till 13 Mdr USD för innevarande år och därmed uppgår det till 10% av Lowe’s börsvärde.

Bank of America gör varje månad en frågeenkät bland sina allra största kunder runt om i världen, en enkät som jag själv har medverkat i under 15 år då jag var förvaltare på AMF Pension. En fråga som man ställer är hur mycket kassa man har, mao hur mycket som finns tillgängligt för nya investeringar i aktier, eller om man har mer kassa än normalt. I den senaste enkäten sa förvaltarna att man har rekord mycket i kassa och mer än man hade under finanskrisen 2008 och pandemi krisen 2020.

Under förra veckan såg vi efterdyningarna från krypto kraschen av FTX, krypto börsen. Det som vi nu kan se är att många har förlorat stora värden, flera miljarder USD, och detta kommer troligtvis att påverka denna marknad framöver. Regleringar behövs och de kommer att komma.

Veckans aktie är Cisco – ett gammalt IT företag

Cisco Systems är ett IT-bolag som grundades 1984 och har sitt huvudkontor i San Jose, Kalifornien, USA. Bolaget utvecklar ledande och avancerade IT-produkter och tillhörande hårdvarulösningar. Exempel på lösningar inkluderar nätverkslösningar, switchar, routers, program för E-postsäkerhet, analysverktyg samt olika molnbaserade lösningar.

Cisco har alltid varit ett företag som förvärvat andra mindre företag men under många år fokuserat på förvärv inom datasäkerhet. En mjukvara som man bygger in i de produkter man säljer till sina kunder över hela världen. 60% av försäljningen sker i USA. Företaget har 83.300 anställda men skall effektivisera verksamheten vilket kommer att betyda att man skall reducera antalet anställda med 5%, ca 4.000, och dessutom stänga en del kontor runt om i världen.

Under de senaste åren har man alltmer fokuserat på att binda upp kunderna mot olika typer av långa prenumerationslösningar, vilket innebär att intäkter kommer att vara mer förutsägbara i framtiden. Idag kommer 43% av försäljningen från denna typ av rullande återkommande försäljning och man vill givetvis att den skall bli mycket högre. Cisco lägger stor vikt vid forskning och utveckling och spenderade förra året 6,7 Mdr USD vilket är 13% av försäljningen.

Kvartalsrapporten bjöd inte på några stora överraskningar men försäljningen steg med 6% till 13,6 Mdr USD och vinsten per aktie var 0,86 USD mot förväntat 0,84 USD per aktie. Däremot höjde man sin egen prognos för både försäljning och vinst per aktie vilket fick aktien att reagera positivt. Företaget har ett börsvärde på 196 Mdr USD (aktiekurs 48 USD, -25% ytd). Värderingen är försiktig trots att man har en stabil intjäning. P/E 13,5 på 2023 års vinst estimat samt direktavkastning på 3,2% som ger ett visst skydd mot nedgångar i aktien. Analytiker i marknaden räknar med att man nästa år har en vinsttillväxt per aktie på 8%. 

Ulf Forsberg

Ulf Forsberg äger idag inga aktier i Cisco Systems Inc.

Ulf Forsberg har över 30 års erfarenhet från finansmarknaden. Han var 15 år på AMF Pension där han förvaltade amerikanska aktier i pensionsportföljen. I början på AMF tiden var han även fondförvaltare av Globalfonden och Nordamerikafonden. Innan dess på Alfred Berg/Banco i 10 år som fondförvaltare av globala aktier och ansvarig för allokering strategin. Han har också varit aktieanalytiker och nordisk aktiestrateg på Handelsbanken.

Gamla IT-företag och husmarknaden