Förra veckan kom det en flod av rapporter från amerikanska företag. Flera av de stora och ledande företagen levererade rapporter som inte nådde ända fram till förväntningarna. Det var att många av de stora tech jättarna som tappade väldigt mycket i värde dagen efter deras rapport, -8% -10% -25% -7% (se företagen nedan) medan Apple steg med 5%, men marknaden som helhet klarade sig bra och steg och det var stor skillnad i utvecklingen under dagarna mellan tekniktunga nasdaq index och det gamla Dow Jones Industrial Index. Det var den breda massan av företag som kom med bra rapporter och ingav hopp inför vintern.

Microsoft levererade sin sämsta försäljningstillväxt på 5 år men slog förväntningarna både på försäljning och vinst per aktie Den enhet som var bättre än förväntat var Azure, molntjänst verksamheten, som växte 35% jämfört med föregående år men prognosen var något sämre än förväntat. Aktien föll med 8% och är -30% i år. Alphabet (moderbolag till Google) gick ned med 10% på rapporten (-34% i år) och levde inte upp till förväntningarna vare sig på försäljning eller vinst per aktie. Det var framförallt annonsförsäljningen på internet som var en besvikelse. Även här var molntjänst verksamheten bättre än förväntat. Meta Platforms (fd Facebook) kom in med riktigt svaga utsikter för det sista kvartalet och aktien gick ned med 25% i torsdags (-71% i år). Vinst per aktie var lägre men försäljningen något bättre. Man har helt otroliga 1,98 mdr aktiva användare dagligen och 2,96 mdr månatliga användare. Man har i år förlorat hela 9,4 mdr USD på sin nya verksamhet Reality Labs som skall vara företagets framtid. Även nästa år kommer verksamheten förlora pengar och sedan hoppas man på att det vänder. Antalet anställda har ökat med 28% på ett år. Företaget och Mark Zuckerberg måste vara säkra på att den nu inslagna vägen ger utdelning framöver annars har man satsat mycket stora pengar på fel inriktning. P/E är nu nere på 7 och man har ett börsvärde på 263 mdr USD.

Apple var det bolag av de stora jättarna som klarade sig bäst och aktien steg med 5% efter rapporten. Man slog förväntningarna på både försäljning och vinst per aktie. Man påtalade att man förlorat mycket genom att dollarn varit så stark. Amazons resultat var lite sämre än förväntat men den stora anledningen till att aktien gick ned i fredags med 7% (-38% i år) var att man gav en betydligt lägre försäljningsprognos för sista kvartalet än vad marknaden hade förväntat sig.

Två välkända företag Coca-Cola (+3% i år) och Pepsico (+5% i år) kom med resultat som slog förväntningar samt man höjde sina prognoser för helåret. Båda företagen ökade sina försäljningsvolymer trots att man höjde priserna på sina produkter. Båda företagen värderas nu efter P/E tal som är betydligt högre än tech jättarna.

Gemensamt för de flesta av de stora företagen är att man har fått sämre resultat och försäljning pga den starka dollarkursen samt att det varit en svagare annons konjunktur än förväntat medan konsumenten fortsätter att må bra. 

JP Morgans aktiestrateg tog förra veckan ned sina förväntningar för nästa år vinsttillväxt från 7% till nu 0%. Det är den starka valutan samt risken för att att FED höjer räntan för mycket och att den amerikanska konjunkturen går in i en svag period under nästa år som är anledningen till de lägre förväntningarna.

Denna vecka kommer FED med sitt räntebeslut och det råder stor enighet om att man kommer att höja med 75 punkter men det viktiga är sedan vad de kommer att säga om fortsättningen. Som vi redan har skrivit om så har röster höjts för att man skall lugna ner sig och inte höja mer förrän man börjar se effekterna av de 5 höjningar med tillsammans 300 punkter (3,00%) som man nu gjort.

Floden av rapporter kommer att fortsätta denna vecka och några av de som kommer är Berkshire Hathaway, Eli Lilly, Pfizer, CVS Health samt flera oljerelaterade företag som förmodligen alla kommer att komma in med mycket starka rapporter. Dessutom kan de företag som nu lämnat kvartalsrapporter återigen börja med sina återköpsprogram vilket bidrar till en god efterfrågan på aktier framöver.

Ford – ett klassiskt bilföretaget

Ford grundades i Detroit förorten Dearborn, Michigan, 1903 av Henry Ford och där har man också sitt huvudkontor. Än idag så är det en av Henry Fords arvingar som sitter i bolagets styrelse och är dess styrelseordförande. Det är en av världens fem stora biltillverkare som producerar över en miljon bilar per kvartal med verksamhet över hela världen. Ford har även ett huvudkontor i Köln, Tyskland. Mellan 1999 och 2010 var man ägare till svenska Volvo innan man sålde verksamheten till kinesiska Geely. Man har ägt flera kända varumärken under årens lopp såsom Aston Martin, Jaguar, Land Rover och även en del av Mazda. I samband med finanskrisen 2008 då man var väldigt när att gå i konkurs beslöt man sig för att krympa sin verksamhet och satsa på som sin kärnverksamhet, att producera Fordbilar. Alla innehav är idag sålda och man har fokuserat på verksamheten på Ford och lyxbilsmärket Lincoln. Dessutom har man en mycket lönsam finans verksamhet i Ford Credit som stödjer bilförsäljningen och återförsäljarna över hela världen.

Det mest intressanta området är just nu utvecklingen av elbilar. Ford hoppas komma upp till 600.000 tillverkade elbilar i slutet av 2023 och man är just nu det nästa största elbilsmärket i USA.

Under kvartalet tog man beslutet att lägga ned satsningen Argo AI, som skulle utveckla självkörande bilar och gjordes tillsammans med Volkswagen. Man tog en nedskrivning på 2,9 mdr USD och för över de anställda till andra verksamheter inom Ford. Utvecklingen mot självkörande fordon kommer att ta längre tid än vad man tidigare trodde. 

Det är många som nu satsar mycket på att utveckla nya elbilar och det kommer att bli en enorm konkurrens framöver när många biltillverkare kommer att sälja elbilar. Just nu har elbilarna bättre marginaler men risken är att med ökad konkurrens kommer priserna att sjunka. Dessutom finns det en risk att det kommer att bli konkurrens om batterikapacitet eller andra komponenter framöver. 

Europa kommer att vara en svag marknad under det 4:e kvartalet och den starka dollarkursen kommer att påverka resultat negativt. På den positiva sidan så har man nu inte längre några komponent brister i tillverkningen vilket var en belastning i det sista kvartalet.

Från att ha varit konkursmässigt 2008 har man nu i stället en stark balansräkning och en betydande kassa och driver en betydligt mer effektivare verksamhet. Ford är till dagens aktiekurs, 13 USD, försiktigt värderat och i aktiekursen ligger förväntningar på att man kommer att känna av en global nedgång i efterfrågan och en svagare amerikansk konjunktur. Dessutom kommer en hög inflation påverka företagets kostnader negativt. Det finns mycket negativt i dagens kurs vilket också ger en betydande potential för att aktien kan komma att utvecklas bättre än index framöver när marknaden vänder. Aktien har gått väldigt mycket sämre än index i år (se chart nedan) men bättre än index på både 2 och 3 år.

Kvartalsrapporten som kom förra veckan var något sämre än förväntad. Försäljningen var upp med 10% till 39,4 mdr USD trots att man hade problem med försörjningen av produkter och sålde färre bilar än förväntat och den starka amerikanska valutan. Positivt var att man höjde prognosen för sitt fria kassaflöde som nu förväntas bli 9,5-10 mdr USD för helåret. Aktien värderas till P/E 7 och har en direktavkastning på 4,5%.

Ulf Forsberg äger idag inga aktier i Ford.

Ulf Forsberg har över 30 års erfarenhet från finansmarknaden. Han var 15 år på AMF Pension där han förvaltade amerikanska aktier i pensionsportföljen. I början på AMF tiden var han även fondförvaltare av Globalfonden och Nordamerikafonden. Innan dess på Alfred Berg/Banco i 10 år som fondförvaltare av globala aktier och ansvarig för allokering strategin. Han har också varit aktieanalytiker och nordisk aktiestrateg på Handelsbanken.

Disclaimer
Banking By Daniel är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd. Investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt kommer ifrån Banking By Daniel fattas alltid självständigt av investeraren. Banking By Daniel frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust som grundar sig på användandet av information från Banking By Daniel. De åsikter som framkommer är gästens egna åsikter och skall därför inte ses som rådgivning då de inte tar hänsyn till mottagarens specifika investeringsmål, kunskapsnivå eller riskvilja. Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar du investerar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Detta ska inte ses som råd eller rekommendation. Gör alltid en egen analys. 

Dom amerikanska techjättarnas rapporter och Ford

Amerikanska aktier |