Att utveckla BBD är väldigt roligt och spännande. Det material vi tar fram är baserat på vad vi tror andra med liknande intresse av börs och marknad som vi, vill ta del av. Vi publicerar materialet i veckobrev, poddar och i intervjuer på Youtube. Alla kommentarer kring inlägg i sociala medier (Instagram, Twitter) samt mejl påverkar vad vi väljer att fokusera innehållet på. Kommentarer är väldigt viktiga för utvecklingen av BBD. Läs mer om vad vi fokuserat på i veckan som gick och vad som händer i veckan som kommer.

Ett mycket spännande steg för BBD är vårt kommande event den 16:e november. Vi gör eventet i samarbete med nyhetsbyrån Finwire, Carnegie Fonder, Lannebo Fonder, Spiltan Fonder, TF Bank, Fasadgruppen och Catena Fastigheter. Tillsammans ska vi diskutera samtida och relevanta frågor som inflation, ränta, hur de hanterar den rådande globala situationen och mycket annat spännande. Missa inte det! Det går att följa kvällen både på plats och via Youtube. Alla åhörare kanske inte känner alla våra samarbetsföretag. Det kommer vi att råda bot på genom att vi träffar dem var och en i podden före eventet. På eventet är vi då redo för spännande och förhoppningsvis ”krispiga” paneldiskussioner. Det går bra att anmäla sig till eventet om man vill närvara fysiskt via länken längst ned i veckobrevet.

Det är en märklig marknad. ”Alla” var rädda för att inflationen skulle vara högre än förväntat när veckans amerikanska inflationsdata skulle släppas. Om inflationen skulle komma in högre än prognos förväntades börsen falla. När den amerikanska inflationen presenterades på torsdagen var den också högre än förväntat och börsen föll snabbt. Sen hände något förvånande, börsen vände upp igen och vi stängde dagen med en uppgång på cirka 1,6 procent. Vi har ingen information om vad som fick börsen att reagera på det sättet men i en ”björnmarknad” får man vara beredd på stora och ibland oväntade börsrörelser. Det oväntade är det väntade.

Nu börjar rapporterna för det tredje kvartalet att komma i gång. I fredags kom PepsiCo med en oväntat stark rapport och ett par amerikanska banker rapporterade även de. Bankernas rapporter var i linje med förväntningarna och det var relativt odramatiskt även om rapporterna är sämre än förra året. Denna vecka rapporterar en flod av bolag. För svenska investerare lär exempelvis Investor få viss uppmärksamhet. I ”5 Löpsedlar” har vi en almanacka över veckans viktigaste rapporter.

I BBD-podden fortsätter vi på det globala temat som inledde förra veckan, tillsammans med Ian Shepherdson. Denna vecka gästar BBDs krönikör Ulf Forsberg tillsammans med Carnegie Global Quality Companies förvaltarare Simon Reinius podden. Mycket av diskussionen kom att handla om dollar, amerikanska kvalitetsbolag som Apple och Alphabet samt effekten av det faktum att den amerikanska börsen utgör en allt större del av världsindex.  Simon håller fast vid att han fortfarande inte investerar i Tesla. Ulf, som under många år varit förvaltare av amerikanska aktier, hos bland annat AMF, berättar om sina förväntningar på de kommande rapporterna.

Veckans svenska bolag är Mildef Group. Mildef Group är verksamma inom teknikbranschen. Bolaget är specialiserade inom utveckling av bestående hårdvara, mjukvara och tjänster, främst till säkerhets- och försvarsindustrin. Utöver huvudverksamheten erbjuder de diverse mervärdestjänster. Störst verksamhet återfinns inom Europa och Nordamerika. Mildef har haft en annorlunda börsresa under det sista året relativt många andra bolag då de har aktiekursen stigit 32 % i år.

I en svår marknad är det viktigt att försöka minimera mängden fel man gör som investerare ör. Att läsa på om börspsykologi är ett bra sätt att lära sig mer. I veckans krönika om börspsykologi skriver vi om ”home bias”. Det handlar om att vi tenderar att investera onödigt mycket i tillgångar som vi känner oss bekanta med. Att svenskar har för mycket svenska innehav i sin portfölj och amerikaner för mycket amerikanska, är klassiska exempel. Nu när så ofta kommer i kontakt med stora globala varumärken tycker vi att vi börjar kunna dem och tror oss ha mer information om dem än vad vi faktiskt har. Detta leder till att vi förlorar förväntad avkastning.

Läs gärna hela vårt veckobrev och ge oss feedback om du saknar något!

Ha en fin vecka!

Hälsningar

”BBD-gänget”

Bra start! – Din åsikt betyder mycket för oss

Veckobrev |