Den här veckans fokus kan komma att flyttas från räntor och inflation till att istället handla om bolagens faktiska utveckling. Rapportsäsongen börjar ta fart och i veckan rapporterar bland annat Creades och flera amerikanska banker. Det blir intressant att följa hur bolagens resultat påverkas av den höga inflationen och de allt högre räntorna. Läs mer i artikeln om vad som är i fokus hos BBD.

Vi kommer ifrån en turbulent period med stor osäkerhet och fallande börs. I intervjun med den USA-ekonomen Ian Shepherdson försöker vi ge en bild av utvecklingen i den amerikanska ekonomin. Den amerikanska ekonomin är i fokus för investerare just nu.

Den här veckan kan fokus komma att flyttas från räntor och inflation för att i stället börja läggas på bolagens utveckling. Rapportsäsongen börjar ta fart och i veckan rapporterar bland annat Creades och flera amerikanska banker. Det blir intressant att följa hur bolagens resultat påverkas av den höga inflationen och de allt högre räntorna.

I veckan som gått fick vi se flera tvångsförsäljningar, så kallade ”margin calls”. Detta är ett resultat av belåning där aktier utgör säkerheten för krediten. Fallande aktiekurser gör att värdet på säkerheten faller och att låntagarna därigenom behöver sälja av aktier. Tvångsförsäljningar är en risk för andra aktieägare då det kan få en fallande aktiekurs att falla än mer. I veckans ”5 Löpsedlar” går vi igenom detta begrepp närmare. Där hittar du också en veckoagenda där veckans viktigare rapporter listas.

I veckans podd intervjuar vi Plejds VD Babak Esfahani. Plejd tillverkar bland annat ”smarta” dimmrar och belysningsutrustning. Nu står bolaget inför nästa steg i sin utveckling. Jag blev imponerad, under intervjun, av Plejds affärsutvecklingsprocess. Lyssna gärna på intervjun för att höra Babak berätta om Plejd. I podden intervjuar vi även Ian Sheperdson. Ian bedömer att inflationen snabbt kommer att avta och att den amerikanska börsen kommer att stiga till sommaren. Hör honom berätta om varför.

Veckans bolag i veckobrevet är Thule Group. Thule Group är verksamma inom detaljhandeln. Bolaget bedriver produktion och försäljning utav produkter för sport- och fritidsbranschen. Produktportföljen är bred och inkluderar huvudsakligen cykelutrustning, vatten- och vintersportutrustning samt väskor och fodral. Bolaget är intressant att följa då mycket hänt, inte minst under pandemin.

Är du säker på din sak? I veckans krönika om börspsykologi fördjupar vi oss i begreppet ”overconfidence”. Det är lätt hänt att man tror sig bara lite för säker på sin sak och att man då som investerare ökar sitt risktagande. Det kan bidra till bubblor på börsen men även till för stora värdefall i den egna portföljen i oroliga perioder. Genom att lära dig mer om begreppet kan du förhoppningsvis undvika överdrivet risktagande.

Vi bokar in gäster till vår investerarkväll den 16 november. Vi kommer att ha intressanta namn på scenen. Om du är i Stockholm får du inte glömma att anmäla dig. Antalet platser är begränsat. Om du inte kan vara i Stockholm får du inte missa av att följa kvällen via Youtube. Vi har en livestream också.

Ha en fin vecka!

Vänliga hälsningar

BBD-gänget

Veckobrev 41 – Nu börjar det!

Veckobrev |