Det är oroligt på de finansiella marknaderna och börstrenden är tydligt negativ. Många investerare följer inflationsutvecklingen, räntehöjningar och börsen med oro. Denna veckas fokus kommer riktas mot arbetsmarknaden i USA. I slutet av veckan får vi se om arbetsmarknaden är fortsatt ”het”. Mer om marknaderna i veckans ”5 Löpsedlar”.

Vi har en inflationsbrasa som vi försöker släcka med räntehöjningar. De leder till en oro för att släckningsarbetet är för aggressivt och att det kan komma att få negativa konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen. När vi då får ett finanspolitiskt stödpaket ifrån Storbritannien innehållande skattelättnader blir det extra oroligt. Det eldar på inflationen och medför mer oro. Den oron visade sig inte minst i både ränteutvecklingen och valutautvecklingen under veckan. Att vi dessutom i får problem med gasledningar i Östersjön samtidigt bidrar till ökad geopolitisk oro. Allt detta får medför att investerarna blir oroliga och minskar sitt risktagande och då faller börsen. Trots det fick vi under fredagen en stark börsdag och när vi summerade veckan var det faktiskt en blå vecka. Det blir nu spännande att följa veckan som kommer. På fredag presenteras amerikansk arbetsmarknadsdata. Den blir viktig för. En hög siffra kommer att spä på oron för fortsatta räntehöjningar. En låg siffra kommer att leda till positiva reaktioner. I Veckans 5 Löpsedlar kan du läsa mer om detta.

Det är lätt att köpa gårdagens vinnare. Är det en bra strategi? Det är kanske bättre att köpa gårdagens förlorare. Forskning på området visar att vi tenderar att ”underreagera” på ny information i det kortare perspektivet och överreagera i det längre. Vi pratar om det i veckans avsnitt av BBD-podden. Det var också ämnet för förra veckans krönika om börspsykologi. Den här veckan fokuserar vi på finansiella bubblor. Ett ämne som ligger nära tillhands inte minst efter den mycket kraftiga nedgången bland tillväxtbolag.

Vi får också lära känna ett nytt bolag i veckans aktiekrönika. Plejd. Bolaget utvecklar tekniska produkter och tjänster inom belysning och hemautomation. Exempel inom produktportföljen innefattar dimmers, kontroller, samt trådlösa ljussystem. Plejd är ljusinstallationsbolaget som tagit investerarna med storm under de sista åren men även elmarknaden. I krönikan får vi en chans att lära känna bolaget närmare.

Den svenska börsen i all ära men det utgör totalt bara cirka 1 procent av väldens samlade börsvärde. Den amerikanska börsen står för cirka 60 procent. I veckans USA-krönika går Ulf igenom både marknaden och ett bolag som nu etablerar sig i Täby. Missa inte det.

Har du anmält dig till Investerarkvällen den 16 november ännu? Om inte tycker jag du ska göra det via länken nedan. Det kommer att bli mingel, diskussioner och en massa annat kul för den som gillar börs och marknad. Länk till anmälan:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScaKRAVXQoLrU2zrYRBEn5z8a3BHtcpcWO7q_COCn3tMysNiQ/viewform

På lördag är vi tillbaka med en ny podd och på måndag kommer veckobrevet.

Med önskan om en fin vecka
Vi på BBD

Veckobrev 40 – Bensin på elden!

Uncategorized |