I intervjuer i veckobrevet, har vi fått lära känna flera olika investeringsprofiler. De har många följare och de skriver om sitt sparande. I intervjuer ställer vi ungefär samma frågor till dessa profiler som vi exempelvis ställer till fondförvaltare. Vi hoppas att detta ska ge läsarna en större förståelse för profilernas inlägg. Denna vecka lär vi känna Utdelningsjägaren.

Vem är Utdelningsjägaren?

Jag är 37 år och bor i Örebro i en villa med barn och sambo. Jag är kommunanställd och driver företag vid sidan av mitt heltidsjobb. Det som kännetecknar mig, skulle jag säga, är att jag är en relativt vanlig Svensson som med många års slit, ekonomiskt tänkande och långsiktighet, kommit väldigt långt i min ekonomiska resa, där jag fokuserat mycket på att bygga en utdelningsportfölj. 

Var hittar man dig på nätet?

Man söker på Utdelningsjägaren på Facebook, alternativt via länken www.facebook.com/utdelningsjagaren. Jag brukar säga att jag har Facebooks största sida för människor med intresse av privatekonomi, sparande, börs och aktier och jag har dessutom fantastiska följare som bidrar till intressanta inlägg och diskussioner. 

Hur började ditt intresse?

Det finns en längre historia, men kortfattat så satt jag vintern 2008 på ett socialkontor och ansökte om försörjningsstöd, då jag saknade både jobb och inkomst. Jag hade fortfarande drygt 3000 kr kvar på mitt konto, så svaret från socialsekreteraren var att komma tillbaka när det var 0 kr på kontot. Nu blev det aldrig så illa, utan jag lyckades hitta ett deltidsjobb och började spara lite av den inkomst jag till en början hade, med sikte att aldrig hamna hos socialkontoret igen. Ett antal år senare, när jag hade sparat ihop en lite större summa pengar (runt 250 000 kr), så läste jag en bok som heter “Vägen till din första miljon” som var min väg in på börsen och att börja investera. 

Vad är i fokus för dig och de som följer dina grupper och konton?

Det är en salig blandning, men de saker jag lyfter är kopplat till ekonomi. Det kan vara allt från politiska diskussioner om ISK, elpriser, inlägg om min egna ekonomiska resa, till nyheter om enskilda aktier eller bolag. 

Varför har du ett sådant stort fokus på utdelningar?

För mig handlar det till viss del om en kvalitetsstämpel, att bolaget tjänar så pass bra med pengar att de har råd att dela ut pengar till mig som aktieägare, men utdelningen blir också en liten krockkudde på nedsidan, där jag kan få en viss avkastning även under svängiga perioder på börsen. Sen ska jag inte sticka under stolen med att det är en härlig kick att få utdelningarna in på kontot, även om det är en mer psykologisk effekt. 

Betyder det att ni väljer bort annat som tillväxtbolag?

Rent krasst, så ja. Jag försöker hålla mig till min strategi och min utdelningsportfölj. Det innebär tyvärr också att jag gått miste om en del bra affärer, bland annat var jag väldigt nära att köpa Tesla 2017, men aktien passade inte i min utdelningsportfölj och såhär i efterhand gick jag miste om en avkastning på drygt 1000 %. 

Hur ser din egen portfölj ut (antal innehav, fördelning mellan bolag, stora/småbolag)

För tillfället är det 34 innehav. 29 svenska, 4 amerikanska och ett tyskt och merparten är stora bolag med lite högre utdelning. Sett till börsvärde är Coca cola mitt största och eWork mitt minsta innehav. Det största innehavet i portföljen är Investor. 

När du investerar i en ny aktie, vilka parametrarna tittar du på då?

En hel del olika. Allt ifrån värdering i form av P/E-tal och PEG-tal, marginaler och tillväxt och en historik av höjd utdelning, hur stor del av vinsten man delar ut, till framtidsutsikter för branschen bolaget. Generellt gillar jag när VD eller andra nyckelpersoner är storägare och kanske till och med nyligen köpt aktier. Viktigt för mig är också att förstå vad bolaget tjänar sina pengar på och vilken affärsmodell de har.

Vad var din sista investering? Vad gjorde att det bolaget passade in i din portfölj?

Jag köper ganska mycket olika aktier varje månad, så det är svårt att peka ut någon särskild investering. Jag försöker sprida mina risker och jag kan väl berätta att under denna månad har jag köpt aktier i Castellum, Husqvarna, Intrum, Thule, Cloetta, Resurs, Tele2, Byggmax och Securitas. Många av aktiekurserna har kommit ner rejält och min förhoppning är att detta blir bra investeringar på sikt, även om vi säkert har en del tuffa kvartal framför oss. Ju längre jag kommer på min ekonomiska resa, desto mer viktar jag över till “tråkiga” aktier och har i dagsläget kravet att direktavkastningen ska vara minst 4 %. 

Vad får dig att sälja ett innehav? Vilket var din senaste försäljning?

Det kan variera, men oftast skulle jag säga att det är att ett bolag som under en längre tid inte presterat som jag hoppats, alternativt att det är en orimlig värdering av bolaget. Jag säljer inte innehav så ofta, men två exempel på mina senaste försäljningar är Scandi standard, som utöver dåliga ekonomiska resultat också hade en fruktansvärt dålig djurhållning (de säljer kycklingbaserade livsmedel), vilket fick mig att inte vilja vara aktieägare utifrån ett etiskt perspektiv. Ett annat exempel är Latour, som jag tycker är ett fantastiskt bolag, men när jag sålde så var substanspremien 70 % och det kändes som en orimlig värdering. 

Har du gjort något större misstag i ditt sparande som du dragit några lärdomar av?

När jag började investera på börsen för snart 10 år sedan var det väldigt stor risk i de investeringarna jag gjorde. Jag försökte köpa på mig så kallade “aktieraketer”, med blandad framgång. För mig blev det psykologiskt påfrestande att ha så stora svängningar i portföljen och blanda stora vinster med investeringar som nästan gick upp i rök. Efter något år hittade jag, efter en artikel i Dagens industri, vägen till att bygga en utdelningsportfölj och har kört på det sen 2015. 

Vilken affär ser du som din bästa?

Jag har tre bolag som jag gått in i och som relativt kort därefter blivit utköpta från börsen och därmed blev det bra affärer på kort sikt; Acando, Oriflame och Nobina. På längre sikt är det nog att jag köpte mycket aktier i Creades och Latour runt 2016-2017, där båda investmentbolagen på den tiden kunde köpas till substansrabatt. Det var för mig ganska stora innehav och de såldes båda två efter några år med drygt 300 % avkastning. En liten parentes är att båda de bolagen idag står betydligt lägre idag än vad jag sålde för

Vad är din uppfattning om börsen framåt?

Jag  tror absolut att kan ha en stökig börs resten av året och även en bit in på nästa år, men det är en vild gissning, men jag blir inte förvånad om det blir värre innan det blir bättre. Jag vill dock uppmuntra till fortsatt månadssparande, en strategi som funkar i ur och skur och som jag alltid håller mig till. Att försöka tajma ut- och ingångar på börsen är för svårt för mig. 

Vilka är de största riskerna nu enligt dig?

Den giftiga cocktailen av skyhög inflation, som driver fram höjda räntor, i kombination med krig i Ukraina, höga bränslepriser och höga matpriser känns som den verkligen kan urholka köpkraften hos svenska hushåll. Utöver det finns det fortfarande vissa obalanser kvar efter covid. Det finns många stora risker och just nu verkar de tyvärr drabba oss samtidigt. 

Disclaimer
Banking By Daniel är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd. Investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt kommer ifrån Banking By Daniel fattas alltid självständigt av investeraren. Banking By Daniel frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust som grundar sig på användandet av information från Banking By Daniel. De åsikter som framkommer är gästens egna åsikter och skall därför inte ses som rådgivning då de inte tar hänsyn till mottagarens specifika investeringsmål, kunskapsnivå eller riskvilja.  Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar du investerar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Detta ska inte ses som råd eller rekommendation. Gör alltid en egen analys. 

Intervju med Utdelningsjägaren

Förvaltarintervjuer |