Vi lämnar en vecka med ny inflationsdata och vinstvarningar bakom oss för att gå in i en vecka där det kommer att hagla in räntebesked. Daniel summerar veckan och vad som händer hos BBD.

Vi har både skrivit och pratat om inflation och ränteutvecklingen en hel del under sista veckorna. Prisstegringar och högre räntor ställer till det för många. Företag får svårt att planera sina kostnader och konsumenter blir osäkra på vilket konsumtionsutrymme de har. Det gör i sin tur det svårt att för företag att förutsäga och planera vilken efterfrågan de kommer att ha på sina varor. Företagens vinster kan drabbas negativt i relation till förväntansbilden och då får vi vinstvarningar. I veckan vinstvarnade exempelvis Duroc, Mips och Electrolux. Detta och en hel del annat skriver vi om i ”5 Löpsedlar”.

I veckans podd intervjuades Mips VD Max Strandwitz. I en av våra sommarpoddar träffade vi Max för att under en timme lära känna Max och Mips. Den här gången ges vi en förklaring till vad som gjorde att bolaget tvingades vinstvarna i veckan.

I podden har vi också en intervju med husdjurshälsobolaget Swedencares VD Håkan Lagerberg. Förra veckans aktiekrönika handlade om just Swedencare och vi lägger därför med den krönikan igen. Veckans nya aktiekrönika handlar om bolaget Smarteye. Smarteye är specialiserade inom utveckling av produkter baserade på artificiell intelligens (AI). Eyetrackingteknik används för att förstå och förutsäga avsikter och handlingar. Genom att studera ögon-, ansikts- och huvudrörelser kan bolagets teknik dra slutsatser om en persons medvetande och mentala tillstånd. Bolaget har funnits på börsen sedan ett par år. Läs gärna krönikan.

Den här veckan välkomnar vi en ny krönikör, Ulf Forsberg. Ulf har en bakgrund som förvaltare av amerikanska aktier på AMF. Han kommer att skriva krönikor om amerikanska aktier i BBD investerarbrev. Den här veckan ges vi en översikt och fördjupning kring bolaget Fedex.

Veckans inspirationsintervju håller vi med sparprofilen Spargurun. Spargurun hittar ni på Instagram där han skriver om sparande, börs och aktier. Läs gärna intervjun och håll ett öga på kontot.

Bor ni i Stockholmsområdet får ni inte missa eventet BBD håller tillsammans med nyhetsbyrån Finwire kvällen den 18 november. Eventet kommer att äga rum i centrala Stockholm kl 19. Agenda kommer senare men det går bra att boka en plats redan nu. Det kommer bl a att bli ”livepodd”. Platserna är begränsade. Vill ni anmäla boka en plats skickar ni ett mejl till daniel@mankertkommunikation.se

Under veckan som kommer kan vi utgå ifrån att det kommer att vara fullt fokus på räntehöjningar. För svenska investerare är besked från Riksbanken och amerikanska centralbanken det som lär ge störst avtryck.

En ny vecka med besked

Veckobrev |