Börsen är fortsatt orolig även om vi till sist fick se en mindre uppgång på börsen under föregående vecka. De vanligaste indikatorerna för att mäta riskvilja och stämning är fortsatt negativa.

Fokus ligger fortsatt på den höga inflationen, energikrisen och centralbankernas räntehöjningar. Centralbanker har mål för inflationen att förhålla sig. För att nå målen görs prognoser för framtida inflation och räntan anpassas till prognoserna. Prognoserna bedömer att inflationen blir fortsatt hög men avtagande över tid. I torsdags höjde den europeiska centralbanken, ECB, räntan med 0,75 procent till 1,25 procent. Det var ECBs största höjning någonsin. Börsen visade tecken på osäkerhet efter beskedet men till sist fick vi ändå en positiv avslutning på börsveckan. Den 19 September är det Riksbankens tur att kommunicera sitt räntebeslut. Flera tyckare bedömer att Riksbankens höjning kan komma att vara i linje med den Europeiska Centralbankens höjning. Mer om detta i veckans ”5 Löpsedlar”.

En effekt av att räntorna stiger är att flera nygamla investeringsalternativ kan komma att bli attraktiva igen. Om man sätter samman en portfölj långsiktigt med en fördelning av kapitalet mellan olika tillgångsslag kallas fördelningen portföljens ”strategisk allokering”. Valet av strategisk allokering är väldigt viktig. Det styr i många fall en mycket stor del av portföljens förväntade avkastning. I nyhetsbrevets tredje inlägg lägger vi ut texten kring vad man kan tänka på vid strategisk allokering.

I veckans podd går vi igenom vad som är i fokus för investerares intresse nu samt även här en del om hur man kan tänka kring strategisk allokering. I podden bjuds vi på en intervju med förvaltaren som har som mål att äga Sveriges 35 bästa aktier, Mattias Cullin. Mattias förvaltar fonden Danske Invest Sverige. I intervjun svarar han bland annat på hur han väljer ut aktier. De största innehaven i fonden nu är Investor, Atlas Copco och Hexagon.

En fråga som ofta dyker upp är när det är en bra tidpunkt att sälja en aktie. Frågan är extra aktuell efter en börsnedgång då många är oroliga. I Veckans kortfilm resonerar vi kort kring frågan.

Veckans aktiekrönika handlar om Swedencare. Swedencare erbjuder produkter inom djurhälsa. Produktportföljen består av varierande föda och tillbehör som exempelvis foder, munhygien-produkter och schampo. Produkterna säljs till veterinärer, djuraffärer och apotek via egna varumärken och distributionen sker globalt via ett flertal dotterbolag, främst inom Europa och Nordamerika.

I veckan som kommer presenteras ny inflationsdata. Utfallet lär påverka börsens utveckling. Även utgången av valet i Sverige kan ha betydelse för valutor och räntor. Det kan bli en händelserik och intressant vecka.

 Disclaimer
Banking By Daniel är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd. Investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt kommer ifrån Banking By Daniel fattas alltid självständigt av investeraren. Banking By Daniel frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust som grundar sig på användandet av information från Banking By Daniel. De åsikter som framkommer är gästens egna åsikter och skall därför inte ses som rådgivning då de inte tar hänsyn till mottagarens specifika investeringsmål, kunskapsnivå eller riskvilja. Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar du investerar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Detta ska inte ses som råd eller rekommendation. Gör alltid en egen analys. 

Sum of the parts

Veckobrev |